За вашу безбрижну старост

Локација: Лучани
Округ: Моравички
Вредност пројекта: 42.000,00 РСД
Референтни број: ЕМП20-Р25
Организација / НФГ: На младима свет остаје
Одговорна особа: Катарина Мићовић

Лучани су мало место, замишљено као радничко насеље у коме су сада зграде насељене углавном пензионерима.Ми смо дошли на идеју да уредимо једну јавну површину (двориште зграде 4. Децембар 24.)у којој су већина станара пензионери који живе сами.Ту се преплићу разне судбине(деца далеко, мајка остала без сина јединца…)Наша идеја је да им осмислимо кутак где би они могли да се друже, пију кафу уживају на отвореном(сада посебно у време короне када се не препоручује дружење по кућама!)Ми смо замислили две клупе сто и надстршницу. Мислимо да би тиме допринели квалитетнијем животу наших старих суграђана, омогућили им простор где би проводили време, уживали у естетском доживљају, мотивисали их да се и они потруде да двориште учине лепшим.
Оно што би требало, између осталог, да буде мисија младих је да помажу старима, бакама и декама, да њихову старост учине ведром, да им олакшају и улепшају старачке дане.
Планирамо то да реализујемо у периоду од октобра до 1. Децембра.У акцију бисмо укључили и станаре околних зграда(млађе људе), потражили бисмо помоћ комуналног предузећа да нам двориште мало уреде,укључили бисмо и и ученике основне школе да помогну у чишћењу и припреми дворишта…(основна школа је у непосредној близини ове зграде),упутили бисмо молбу општинској служби која се бави уређењем јавних површина да нам помогне у осмишљавању уређења овог простора и пружи нам конкретну помоћ(могућа донација неких садница, новчаних средстава..)
Ми смо већ направили визуелизацију ове идеје, знамо како би требало то да изгледа и једва чекамо да видимо како ће изгледати лица наших драгих бака и дека када се све заврши!
Ми верујемо да ће ова наша акција мотивисати многе да организују сличне акције и да ставе у први план наше старе суграђане и ослушну шта су њихове жеље и потребе.

Још неки од пројеката...

Изборник