Упознај свој град

Локација: Београд - Савски венац
Округ: Београдски
Вредност пројекта: 42000
Референтни број: ЦЕГ21-Р04
Организација / НФГ: Ученички Парламент Угоститељско туристичке школе
Одговорна особа: Денис Шабани

Наш тим „Упознај свој град“ је и ове године аплицирао за учешће у Вашем пројекту. Идеја је била да ступимо у контакт са установама за незбринуту децу, прихватилиштима, избегличким камповима и сл. и позовемо их да буду гости у нашој школи, уз организован обилазак града, припрему послужења и дружење у просторијама на школе.
Због пандемије нисмо могли да овај пројекат реализујемо са децом из Звечанске, те смо посредством УНЦХР -а позвали млађе основце и средњошколце, децу мигранте, да буду данас наши гости. Реализовали смо две посете.
Прва посета је била 16.11.2021.године. Програм је почео у 10х, са обиласком знаменитости у Поп Лукиној улици, преко Саборне цркве, зграде НБС, Kнез Михаилове до Kалемегдана, где смо посетили зоо врт. У школу смо дошли око 12.30х где нас је сачекало послужење које су припремили ученици ИИ6, са наставником Дарком Драгићевићем, а послуживали су нас ученици ИИИ5, под надзором наставника Васкрсија Јовичића.
Друга посета је била уприличена за средњосколце, а програм обиласка је био: Kраља Петра И улица, Kнез Михаилова, Бајракли џамија, Трг републике, посета Музеја науке И технике. Други део програма је био исти као и за прву групу.
Обиласке су реализовали ученици Денис Шабани из ИВ2 и ученице Сандра Рељић, Рената Панић и Мина Митић из ИИ1. Припремом за извођење ових разгледања су се бавиле наставнице Светлана Пауновић, Милица Стаменковић, Нада Лончар и Јелена Вуцеља. У припреми обилазака су учествовала и остала деца из наведених одељења. Kолегинице Слободанка Цветковић и Зорица Михаиловић су организовале пријем гостију у школи.
Планирани исходи су и остварени: ученици су на „терену“ применили стечена знања и вештине, а кроз комуникацију са нашим гостима, једном породицом из Ирака и једном са Kубе, средњосколцима – деци мигрантима без родитељског старања, су научили колико живот може да буде тежак и непредвидив и колико је лепо измамити деци осмех на лице и урадити нешто што ће их учинити радоснима.

Још неки од пројеката...

Изборник