„Сами кројимо своју будућност“

Локација: Панчево
Округ: Јужно-Банатски
Вредност пројекта: 42000
Референтни број: ЦЕГ21-Р01
Организација / НФГ: Група за самозаступање Панчево
Одговорна особа: Ема Костић

У просторијама Удружења ,,На пола пута” током августа, септембра и октобра одржане су радионице, односно курс шивења и кројења за чланове ,,Групе за самозаступање Панчево“ коју чине млади са интелектуалним тешкоћама. Број чланова групе који су активно учествовали на радионицама курса било је 20.
Радионице курса кројења и шивења одржавале су се три пута недељно током 3 месеца. Две инструкторке кројења и шивења волонтерски су се укључиле у пројекат и свој допринос дале обучавајући чланова „Групе за самозаступање Панчево“ у процесу шивења, кројења, мерења, порубљивања, опшивања, сечења.
Производи које је уз подршку израђивала „Група за самозаступање Панчево“ су: тетра пелене (70 комада) , кухињске крпе (115 комада) и јастучнице (40 комада). Осим самих производа, чланови Групе смишљали су поруке на тему љубави, једнакости, хуманости које су стајале на поклон пакетима ових производа („Љубав је нежна као свила“, „Буди ту за туђе бриге и проблеме“, „Љубав покреће свет“. „Хуманост је најбољи човек у нама“).
9. новембра посетили смо Општу болницу Панчево где су представници одељења Породилишта преузели поклон пакете тетра пелена, где смо један део наменили самом одељењу болнице, а други део поклонили смо будућим мамама за своју новорођену децу.
10. новембра посетили смо Центар за социјални рад ,,Солидарност“ у Панчеву где смо представницима Сигурне куће уручили поклон пакете кухињских крпа и јастучница.
Представници ових установа, као и мајке новорођених беба којима смо наменили ове производе били су веома захвални на овим поклонима уз речи да су им ови производи преко потребни и да су одушевљени позивом за овакву врсту сарадње.
Оно што је велики бенефит овог пројекта то што смо 20 младих са интелектуалним тешкоћама обучили да савладају технике кројења, сецкања материјала, шивења, свако у складу са својим могућностима и капацитетима. Такође, они који су мање учествовали у изради самих производа, ангажовали су се у осмишљавању порука за поклон пакете које смо поклањали. Поруке су се тицале једнакости, солидарности и пажње.
Млади са интелектуалним тешкоћама имају тешкоће у проналажењу посла у недостатку радних вештина и послова које могу да обављају. Са усвојеним новим вештинама, моћи ће да добију нове прилике за запошљавање и радно ангажовање и да постану конкурентни на тржишту рада, што овој популацији веома значи с обзиром да могу добити шансу да обезбеде себи запошљавање, приходе за живот и већу укљученост у друштво.

Још неки од пројеката...

Изборник