„Пронађи алтернативу“ – Радио Искра

Локација: Зајечар
Округ: Зајечарски
Вредност пројекта: 42000
Референтни број: TIM20-R04
Организација / НФГ: Рекултура
Одговорна особа: Павле Куновчић

Радио Искра је онлајн радио који је основан на личну иницијативу чланова Рекултуре, без донација, финансијских или било којих других видова екстерне подршке. Успешно је функционисао у периоду између априла и септембра месеца 2018. године када престаје са радом због реорганизације удружења.
У првој половини 2020. године поново су се стекли услови за наставак функционисања рада Рекултуре, а самим тим и обнављања Радија Искра. Сматрамо да би нам пројекат #ШтаНамТешко у великој мери помогао у решавању проблема непостојања радија који даје простор младим и неафирмисаним ауторима, као и недовољног умрежавања младих у нашој локалној заједници.
Промотивне активности бисмо отпочели у септембру. Оне би укључивале онлине едукативно-информативне садржаје (трибине – које бисмо потенцијално организовали и уживо у простору Омладинског Центра у Зајечару и Тимочког Омладинског Центра у Зајечару уколико здравствена ситуација то буде дозвољавала, мултимедијалне објаве и анкете на друштвеним мрежама) као и флешмоб у Зајечару којим бисмо се осврнули на историју једне од најстаријих радио станица у Србији – Радио Зајечара и проширили видљивост пројекта на све старосне групе и ширу популацију.
Емитовање програма би отпочело 1. октобра у сарадњи са локалним ауторима и уз подршку консултаната из бившег Радио Зајечара. С обзиром да дигитално не познаје границе, поновно покретање онлине радија омогућило би умрежавање младих из наше локалне заједнице са осталим ауторима сличних афинитета на нивоу Србије.
Друштвене мреже и интернет уопште постали су најзначајнији и незаобилазни видови комуникације са публиком и пласирања садржаја током пандемије. Сматрамо да би активностима уз помоћ дигиталних медија пре, током и након почетка дифузије програма приближили и повезали младе људе сличних интересовања и тиме им омогућили да искажу креативност на безбедан начин. Постојање радија омогућило би емитовање ауторских емисија (не)афирмисаних младих креативаца као и промоцију њиховог стваралаштва.
Из досадашњег искуства очекујемо и до триста преслушавања садржаја сваког дана уз постепено повећање ангажовања младих на овом пољу захваљујући подстицају и ангажовању људи из света радија, локалних омладинских организација и Рекултуре.

 

Још неки од пројеката...

Изборник