Покрени круг даривања

Локација: Панчево
Округ: Јужно-Банатски
Вредност пројекта: 40760
Референтни број: ЦЕГ20-Р08
Организација / НФГ: Група за самозаступање Панчево
Одговорна особа: Ема Костић

Наша завршна активност је догађај на коме ће млади са инвалидитетом излагати своје радове у центру града (Градски парк) и мењати их са грађанима за старе књиге које ћемо донирати градским и сеоским дечијим библиотекама, као и Геронтолошком центру и ЈKП “Зеленило”које у Народној башти има отворену библиотеку (Соларна библиотека) у
којој грађани могу бесплатно да изнајме књигу за читање док се налазе у парку.
У организацију овог догађаја укључили би и друге актере локалне заједнице, који би такође могли да излажу своје радове (средњошколци Панчевачке гимназије, МНРО Панчево, ученици основних и музичке школе, корисници Геронтолошког центра и клубова за старије, млади уметници, грађани итд.) и учествују у размени и прикупљању књига. Kао алтернативу, уместо књиге, грађани ће моћи да пошаљу смс подршке за лечење деце од ретких болести или донирају храну за социјално угрожене грађане Панчева.
Циљ ове акције је првенствено социјално укључивање младих са интелектуалним тешкоћама града Панчева који због епидемиолошке ситуације и уведених рестриктивних мера заштите, месецима не учествују у ниједној активности са својим вршњацима. Не одлазе у дневне боравке намењене њима, Радне центре, кафиће и друга места где су поред социјализације и интеракције са другим људима ван своје породичне средине, бавили се активностима које су значајне за одржавање различитих вештина и способности. За особе са инвалидитетом је веома важно одржавање нивоа постојећих вештина и способности јер због тешкоћа и година старости, може лако доћи до њихове регресије. Kако би подржали наше другаре којима је потребна додатна подршка, одлучили смо да највећи део пројекта посветимо њима али да подршком нашим другарима, покренемо круг даривања. С обзиром да је епидемија још увек у току, као и важеће мереб заштите, сматрали смо да је потребно разрадити план реализације нашег дружења и израде креативних предмета. Уколико и у наредним месецима наши другари не буду могли да се друже са нама, направићемо им “креативне пакетиће” у виду радионичарског материјала, који ћемо им доставити на кућну адресу и уз подршку чланова наше екипе, попуниће своје време на креативан начин, а истовремено радиће на одржавању нивоа мануелне способности, пажње и концентрације. Наравно, уколико дође до проглашења краја епидемије, наше дружење реализоваћемо у нашем Радном центру. Заједнички ручни радови излагаћемо на завршном догађају.

Још неки од пројеката...

Изборник