„ПанчеВоx“ – омладински поткаст о активизму и култури у Панчеву

Локација: Панчево
Округ: Јужно-Банатски
Вредност пројекта: 30000
Референтни број: ЦЕГ20-Р26
Организација / НФГ: Неформална група "ПанчеВоx"
Одговорна особа: Јована Јанков

Наша акција је подразумевала припрему и снимање првог омладинског панчевачког подкаста о култури и активизму. Прво смо успоставили сарадњу са музичким Студиом Крокодил и Вуком Стевановићем који је био задужен за техничку продукцију подкаста. Затим смо истражили најбоље могућности за дистрибуцију подкаста. Након направљене листе потенцијалних гостију и прикупљања контаката, и контактирали смо 10 људи. Ипак, због целе епидемиолошке ситуације нисмо били у могућности да уклопимо термине и снимимо више од две епизоде. Али су сви контактирани показали заинтересованост да учествују. 

Пре снимања, успоставили смо сарадњу са Гораном Аћа, младом уметницом из Панчева која је била задужена за осмишљавање визуелног идентитета и логоа. Затим са Исидором Стојановић, младом уметницом која је била задужена за припрему за штампу и визуала за друштвене мреже. Успоставили смо сарадњу са локалном штампаријом Штампотека, која ће и након пројекта бити задужена за реализацију нашег промоматеријала. У оквиру пројекта израдили смо плакате који ће бити постављени по школама када то буде могуће и налепнице које ће бити дистрибуиране по важним местима за младе у граду, када ситуација то буде дозволила.

Са организацијом Сатибара из Београда, договорили смо снимање промо видеа које ћје у фази постпродукције.

Након свих припремних активности, кренули смо у фазу снимања. Снимили смо две епизоде са Наташом Ленђел и Мирославом Милошевим. У плану је снимање интервјуа са Стефаном Лобором активистом, Стефаном Станојевићем младим песником, Дацом Дукуљев младом ауторком садржаја на инстаграму, Катарином Бугарин младом јутјуберком и сл. Пре емитовања, епизоду је тим преслушао уз наше сараднике волонтере.

 

У понедељак, 30. новембра, премијерно је приказана прва епизода новог панчевачког омладинског подкаста о култури и активизму Pančevox. И то је представљало нашу акцију. У премијерној емисији гостовала је дугогодишња активисткиња, дугогодишња чланица, а касније и председница Креативног омладинског центра за борбу против сиде Компас и једна од оснивача Sinhro Hub-а Наташа Ленђел.

 

Премијерна емисија се може послушати на линку: https://www.mixcloud.com/krokodilradio/pan%C4%8Devox-1-nata%C5%A1a-len%C4%91el-30112020/?fbclid=IwAR2J5vqyMfIutI0sxCgZM3w7P6iB3OMuxQQrYXgWL7WZ0AYX5LAhJfloJmQ

 

Подкаст је сниман у студију Крокодил. За 10 дана од постављања епизоде онлајн, послушало је више од 620 особа на Mixcloud и преко 50 особа на другим платформама. Такође, на Mixcloud-u смо били 9. на светској листи интервјуа у успону. 

Вест је објављена у већини панчевачких медија, а очекујемо и да успоставимо дугорочнију сарадњу са локалним порталима. 

Сегмент подкаста који је требало да буде посвећен најави догађаја и прилика за младе је због тренутне епидемиолошке ситуације изостављен, али се комуницира путем наших друштвених мрежа (Facebook, Instagram).

Добили смо веома добар одазив заједнице и позитивне коментаре. Велики број дељења подкаста је довео до тога да имамо и пуно преслушавања. Од заједнице смо добили и додатне предлоге за наредне могуће госте. Пошто је у плану да се ове активности наставе и након формалног завршетка ШтаНамТешко конкурса, пошто сада имамо део потребних ресурста и успостављену сарадњу која је неопходна за реализацију, а свакако је у плану и ширење мреже партнера и сарадника. 

Још неки од пројеката...

Изборник