Мало цврчково краљевство

Локација: Лесковац
Округ: Јабланички
Вредност пројекта: 42.000 РСД
Референтни број: TIM21-R36
Организација / НФГ: АнтиМрако
Одговорна особа: Јована Јанковић

Неформална група младих „АнтиМрако“ окупљена је са циљем промоције уметности, укључивања младих уметника и деце у осликавању мурала, организовања изложби и промоције културе и уметничког стваралаштва.

Група носи уметничко име „АнтиМрако“ као омаж животу, уметности и талентима које је имао млади уметник Марко Антић, а који је живео у Грделици одакле је већи део тима. У оквиру пројекта #ШтаНамТешко реализујемо пројекат осликавања мурала на зиду испред вртића „Цврчак“ у Лесковцу који се налази у окружењу Болнице, Дома здравља и парка „9 Југовића“ у Лесковцу . Овај пројекат је за наш тим од посебне важности јер ћемо наставити замисао коју је уметник имао, да на том месту ослика мурал.

Осликавањем овог зида  улепшаћемо  цео тај крај, уједно би сам вртић био препознатљив, а деца би свакодневно од самог улаза осећала радост, усхићење и срећу одлазивши у „мало цврчково краљевство“.  Још један од разлога због чега смо одабрали ову локацију јесте парк „9 Југовића“ у Лесковцу, као један од најпосећенијих паркова у овом граду. На овај начин бисмо и осталим грађанима улепшали боравак у природи и оплеменили амбијент самог парка. У осликавање мурала укључили смо ученике средње уметничке школе у Лесковцу, Школе за текстил и дизајн, чиме би се многима од њих по први пут указала прилика да се опробају у овој врсти уметности. Стручни сарадници и запослени ове дечје установе,  у сарадњи са родитељима деце које похађају програм вртића,  припремиће зид и очистити цео крај пре самог осликавања. На овај начин желимо да покажемо локалном становништву како се малим и удруженим корацима може улепшати сваки део града, а најмлађима створићемо лепе успомене кроз слике које ће им остати урезане за цео живот.

На самој акцији очекујемо подршку представника Школе за текстил и дизајн, дечије установе вртића „Цврчак“, светски признатог уметника Небојшу Стојковића – Јошкин Шиљана,  као и представника медија које ћемо контактирати да забележе целокупну причу.

Још неки од пројеката...

Изборник