Ја сам са природом

Локација: Богатић
Округ: Мачвански
Вредност пројекта: 42000
Референтни број: ЦЕГ20-Р18
Организација / НФГ: Хајдуци
Одговорна особа: Надежда Мандић

Приметивши да деца проводе доста времена користећи своје паметне уређаје а све мање се међусобно друже и бораве у природи, нефорамлна група младих “Хајдуци” из Богатића је одлучила да за њих организује незабораван једнодневни излет на реци Дрини и тако им пружи још један вид забаве кроз који ће нешто ново научити.

Излет је био организован за децу узраста од 6 -13 година и реализован је у недељу, 18.10.2020. у Црној Бари. Присуствовало је 24 деце и 10 волонтера који су били задужени за организацију излета и радионица.

Радионице су биле осмишљене тако да поред предавања буде доста практичне наставе како би деци било што занимљивије. Разговарало се о значају боравка човека у природи али и начину понашања у истој.

Научили су да “Рециклажа није бламажа већ продужетак радног стажа”. Волонтери су направили контејнер за одлагање рециклажног отпада а деца су  пре доласка на излет направилa нешто за своје другаре од рециклираног материјала тако да је свако добио поклон јер “Подељена срећа, два пута је већа”.

 

На излету је организована и изложба радова. Деца су радила радове са темом: природа, рециклажа, камповање, дружење, извиђаштво, а за најбоље волонтери су напавили кућице за птице које ће деца окачити у својим двориштима.

Научили су шта је потребно понети на камповање и како подићи шатор. Вежбали су орјентацију у природи и током шетње су покупили смеће које су нашли у шуми.

Сви су се сложили да је им је на излету било веома занимљиво па им је и растанак тешко пао јер су желели још да остану. Договорили су се да ће на пролеће доћи на исто место али овај пут да кампују.

На излету су учествовали и ивиђачи из Одреда извиђача из Богатића, педагог и психолог из основне школе. Од локалног становништва је добијена помоћ за обезбеђивање терена за излет, транспорт опреме и превоз деце до места излета, помоћ при изради кућица и контејнера, донација јабука деци за ужину као и могућност коришћења столова и клупа на излету.

Још неки од пројеката...

Изборник