Стазама филма – Филмска мапа Сремских Карловаца

Локација: Сремски Карловци
Округ: Јужно-Бачки
Вредност пројекта: 39.818,00
Референтни број: PGV21-R08
Организација / НФГ: Филмаџије
Одговорна особа: Мила Пајић

Акцију „Филмска мапа Сремски Карловаца“ спроводи неформална група од пет чланова под називом „Филмаџије“. Ова амбициозна група младих жели да оплемени простор Сремских Карловаца. Сматрају да ће посао бити ефикаснији уколико сваки члан групе буде имао јасно одређен задатак и функцију, па тако имају свог економисту, асистента економисте, представника, уметника и менаџера.
Идеја пројекта је следећа: 1) Поставити паное на различитим локацијама у Сремским Карловцима (Стражилово, крај Дунава, у Гимназији, код Чесме) који би говорили о сцени из филмова који су снимани управо на том месту. Пано би садржао цитат из филма, фотографију сцене из филма која је снимана на том месту, као и пар речи о самом филму. Циљало би се на сцене које промовишу љубав, историју Сремских Карловаца и самих Карловчана, као и промовисање морала из прошлости, који су нажалост избледели. ,,Филмска мапа Сремских Карловаца“ иде у прилог самим Карловцима. Туристи ће на тај начин имати прилику и разлог да обиђу више локација у Карловцима, а и стећи ће се утисак да се Сремски Карловци брину о својој историју и исту очувавају.  Акција је у процесу реализације, а идеја протиче из фасцинације Сремским Карловцима.

Сремски Карловци боемски су градић на обали Дунава, у загрљају Фрушке горе.  Сва та богатства Карловаца, панораме, уске, калдрмисане улице које одишу духом историје, препознао је и искористио филм. ,,Лајање на звезде“, „Варљиво лето“, „Санта Мариа делла Салуте“само су неки од филмова чије су култне сцене потписали управо Карловци. Почевши од професорке љубави зачете у библиотеци Карловачке гимназије, до пољубаца и игранки ,,код чесме“. Ти филмови упијају се изнова и изнова не бисмо ли се вратили у нека лепша, шаренија, невинија времена. Времена када ,,Тањуг јавља љубав“ и девојке се` на игранкама моле за плес како би се ,,светови различити сударили“ и створили љубав која остаје и не бледи.  Хајде да се тих времена, пољубаца, Филозофа и песника подсетимо!

Још неки од пројеката...

Изборник