Буди неко – мисли еко

Локација: Нови Пазар
Округ: Рашки
Вредност пројекта: 32.500,00 РСД
Референтни број: ЕМП20-Р27
Организација / НФГ: Удружење Бехар
Одговорна особа: Самир Дражанин

Пројекат „БУДИ НЕKО – МИСЛИ ЕKО“ усмерен је ка дизању свести о значају заштите  животне средине за опште добро како деце, тако и осталих грађана Процес ћемо започети  у 3 средње школе у којима, ће наши едукатори, сертификовани из области животне средине и  едукације деце и младих спровести промоцију програма и објавити позив за учеснике  семинара будуће вршњачке едукаторе, на тему животне средине , климатских промена и  значаја очувања околине заарад сопственог здравља.Затим ћемо одржати тренинг за 15  полазника , који ће од стране сертификованих едукатора учити вештине спровођења  радионица на тему очувања животне средине. Стечено знање и вештине примениће у  својим школама, промоцијом неформалног образовања и значаја истог.Затим ће тим од  15 вршњачких едукатора – 5 по школи спровести радионице у својим школама и тиме подићи  свест о очувању животне средине, залагати се за промоцију рециклаже, информисати  вршњаке о утицају климатских промена на здравље људи. Након спроведених радионица у  све три школе биће отворена еко задруга која ће имати за циљ да пшромовише рециклажу,  као и очување животне средине, настави са реализацијом радионица и применом стеченог  знања кроз неформално образовање. Са школама смо постигли договор и успоставили  сарадњу.На крају пројекта учесници тренинга добиће сертификат о учешћу, док ћемо  написати препоруке јавно комуналном предузећу да сколе добију комплет канти за  одвајање рециклажног материјала. Тренинг за 15 вршњачких едукатора планирали смо  спровести у првој недељи новембра, док смо радионице као и отварање еко задруга у  сколама планирали до краја новембра.

Чланови нашег удружења спровели су истраживање на тему очувања животне средине на  100 младих испитаника. Релзултати до којих смо дошли су следећи 15% не зна утицај  климатских промена на здравље људи, 85% никада није учествовало у едукативним  радионицама на тему очувања животне среидне,,95% не одваја отпад за рециклажу..Не  постоји мрежа едукатора на поменуту тему, као и не одржавају се радионице посвећене  очувању животне средине у средњим школама, углавном су тог типа радионице  предвиђене за млађе узрасте. Желимо да направимо промену – јер за знање и едукације  никада није касно, те желимо офоирмити мрежу зелених едукатора и заједнички стварати  квалитетан животни простор.

Сматрамо да је за увођење теме у живот локалне заједнице, давање видљивости истој  пођеднако значајно као и унапређење знања и информација у вези са темом међу  широм популацијом. Због тога ће један члан пројектног тима био посебно задужен за  ПР и комуникацију, почев од израде визуелног идентитета пројекта до припреме  најава/објава за различите циљне групе, уз коришћење традиционалних и социјалних медија.

Пројектни тим и његов координатор за односе са јавношћу и комуникације започеће  промоцију пројекта од првог месеца. Након евентуалног одобрења, вест ће бити  објављена на нашим интернет каналима (веб страници, профилима на друштвеним  медијима).

Још неки од пројеката...

Изборник