Бициклом кроз историју

Локација: Београд - Младеновац
Округ: Београдски
Вредност пројекта: 35000
Референтни број: ЦЕГ20-Р31
Организација / НФГ:
Одговорна особа: Јована Радовановић

Наша главна акција представљала је окупљање бициклиста и вожњу кроз историју града. Уз занимљиве приче које смо сакупили, наставника историје и кустоса градског музеја, ово је био сјајан начин да окупимо људе који су се у великом броју одазвали.  Овакве туре постоје у многим градовима али уместо туристичке понуде наша акција имала је за циљ да утиче на више уочених проблема:  гужве у саобраћају испред одређених фреквентних места и проблем са паркингом; недовољна свест грађана о вишеструким погодностим вожње бицикла, упознавања младих са историјом места у ком живе а мало знају јер нису ни имали прилике да науче. Нашем позиву одазвало се више од стотину људи али смо били принуђени да због предложених мера број ограничимо на тридесет. Акцију су подржала удружења бициклиста из Београда али и појединци који се баве сличним темама. Желећи да окупимо различите генерације, срећни смо што су нашој акцији присуствовали и пензионери али и деца, за коју смо припремили посебан креативан програм верујући да је о екологији битно разговарати од најранијег узраста. Реализација је изгледала овако: Окупљање у градском парку и практична радионица  „Основе поправке бицикла“, вожња кроз град уз приче о историји на зауставникм тачкама и посета музеју, дружење на отвореном након вожње уз разговор о безбедности у саобраћају и бициклу као еколошком и практичном превозном средству, посебно у малим срединама попут наше.  Брошура о бициклистичкој рути кроз историју вароши коју смо припремили остала је на коришћење као опипљиви резултат сповођења наше акције.

Едукација грађана и често помињано „подизање свести“ ипак је трајан и континуиран процес, а постигнути резултати тешко мерљиви. Ако бисмо сами оцењивали успешност акције, то бисмо највероватније могли да измеримо оним што смо на личном плану постигли, бројем људи који се одазвао и најважније – тимом који се из истих разлога кроз спровођење акције окупио и спремно чека наредне пројекте!

Наша акција је својом реализацијом достигла још један циљ – показала је да ће се око правих вредности млади увек окупити а да је у борби за квалитетне садржаје важна сарадња доносиоца одлука и активних младих, уједно и преко потребна нашем граду. Ако смо овом акцијом имали прилику да и у том смислу покажемо први корак, можда смо испунили и најважнији циљ!

Још неки од пројеката...

Изборник