Садња дрвећа у оквиру пројекта „ЕкоЏеп“

У оквиру пројекта „ЕкоЏеп“ организован је дан садње дрвећа у новом насељу Лагатор. Засађено је 50 нових садница липе, јавора, смрче, оморике и брезе. Акцију су подржали ученици СШ“Свети Сава“ Лозница, са смера „Заштита животне средине“, волонтери Канцеларије за младе Лозница, КЈП“Наш дом“ и ЈП“ЛозницаРазвој“. Циљ пројекта је повећање свести младих о важности заштите животне средине као и скретање пажње јавности на значај садње нових садница у циљу побољшања квалитета ваздуха у граду.

Суштина нове идеје развоја јесте одрживи развој. Његова суштина састоји се у процесу промена у којем се коришћење ресурса, токови инвестирања у садњу и институционална подршка налазе у хармонији, омогућујући повећање како садашњих тако и будућих површина покривене садницама у ужем кругу града Лознице. За постизање максималне одрживости морамо да се усмеримо на истраживање потреба градске зоне у погледу озелењавања и спречавања загађења него на средства. Домен у истраживању је најбитнији јер представља целокупну мрежу интеракција између економских и еколошких сектора. Одрживи развој има за циљ постизање равнотеже између садашњег унапређивања ресурса и способности наших природних система да се одрже на нивоу на којем ће и будућим генерацијама бити омогућено њихово коришћење.

Зато делимо мишљење да се нови приступ развоја мора заснивати на новој перцепцији сарадње између свих институција и употреба ресурса доминантно у оквиру нове еколошке стратегије.

Најважнији систем на земљи – екосистем је угрожен претераном сечом дрвећа. Са сваким посеченим дрветом губимо део „земљиних плућа“. Претерана потреба човечанства за дрветом и његовим прерађевинама је превелика и не може се надокнадити ручном садњом.

Из свега наведеног произилази да је град један незрео екосистем због особина као што је пребрз раст, непотпуно искоришћавање доступних ресурса и превише отпада. Шта је потребно да би град био самоодржив?

Биљке. Тачније, дрвеће.

За опстанак екосистема неопходна је саморегулација и заснива се управо на садњи дрвећа. Оплемењавањем зелених површина новима садницама је управо један од првих корака које сваки појединац може да уради. Зашто је ово важно? Зато што биљке користе угљеник из штетних гасова стаклене баште у своје тело и тако смањују загађење ваздуха које и јесте највеће у градовима.

Зато што густа вегетација филтрира ваздух од прашине, чађи, дима. Истраживање из 1993. указује да 1 хектар мешовите шуме уклони 15 тона честица из ваздуха током године. Дрвеће ствара хлад и користи топлоту за транспирацију што смањује околну температуру, а притом штити од ветра. На овај начин вегетација ствара топлотну изолацију и лети и зими – ето уштеде за грејање и клима уређаје. Смањује буку и спречава ерозију земљишта. Користи воду из земљишта и ослобађа је у виду водене паре тако да филтрира и воду, док на бетонској површини вода отиче до сливника, меша се са комуналним водама у канализацији и бива непотребно загађена. Дакле, у граду мора постојати што више дрвећа. Како ово постићи, а да се град што мање шири? Садити на већ постојеће травнате површине као што су рекреативне површине, приватне баште у којима све чешће стављамо вештачку траву или бетонирамо прилазе до гараже. Зашто свако од нас не би посадио једно дрво у свом дворишту уколико га има? Зашто не поставити што више цвећа или малих форми жбунова на терасу уколико живите у стану?

Живимо у граду зато што нам је у граду све доступно и многи се не би одрекли оваквог начина живота. Зато хајде да град Лозницу учинимо одрживим екосистемом, јер је на одличном путу да то постане.

Related Post

thumbnail
hover

Изложба „Хероине Великог рата“ у Електротехничкој...

Ученици првог разреда Електротехничке школе „Раде Кончар“, чланови истори...

thumbnail
hover

Завршен „Млади су закон“ пројекат „Упознај...

Млади из друштвено осетљивих група често нису у могућности да квалитетно пр...

thumbnail
hover

У току реализација пројекта „Књигоскоп –...

Читалачки клуб за тинејџере Мрежа Б.О.О.К. одржао је прве две београдске пром...

Leave us a comment