„RING THE ALARM“- фестивал екологије, DIY и урбане културе од 29. септембра до 1. октобра

Удружење несврстаних уметника позива на „RING THE ALARM“ – фестивал екологије, DIY и урбане културе од 29. септембра до 1. октобра, Дунавски насип, Старчево, у близини терминала скеле Винча-Маријино Поље (Старчево).

Спремите се за друго издање „RING THE ALARM“-а, који де се одржати од 29. септембра до 1. октобра, на Дунавском насипу у близини Старчева. Овогодишње издање фестивала „уради сам“ и урбане културе, у организацији Удружења несврстаних уметника, биће у знаку пошумљавања јавних зелених површина, па ће тако манифестација поред музичког, добити и еколошки карактер.

„RING THE ALARM“ ће ове године окупити преко 27 истакнутих, али и неафирмисаних reggae, hip hop и drum’n’bass уметника из 11 градова Србије, који ће кроз радионице, диџеј и лајв наступе покушати да скрену пажњу јавности на бројне еколошке проблеме који погађају приобаље Дунава, низводно од Београда и Панчева.

Међу извођачима су и Немања „Coyote“ Којић, Тјамил (Ниш), Little Miss Vandal (Ниш), Shiny D (Ниш), Jahmessenjah (Горњи Милановац), Banzae (Нови Сад), Unity Sound (Суботица), Kick Kong (Зајечар), Шифра Ф, King Calypso (Лазаревац), Ital Vision, Seven, Baza, Forti, Crossroad25 (Београд), Хип хоп радионица (Панчево), и многи други, а посетиоце очекују и бројни гости изненађења.

Фестивалска локација је удаљена око 1.5 км од београдског насеља Винча, тј. 8 км од Панчева. За долазак до фестивала посетиоци ће моћи да користе дневни превоз скелом (фериботом) преко Дунава, од Винче до Старчева, у периоду од 06 до 18 х, што је најбржи пут од Београда до места одржавања манифестације. Током ноћи, биће доступан минибус превоз преко Панчева.

Посетиоцима ће бити доступан и бесплатан простор за камповање током трајања манифестације, а с обзиром да је локација на траси „Кружне стазе“, бициклистичке руте која спаја Старчево, Иваново, Омољицу, посетиоци ће током дана имати прилику да посете резерват природе „Ивановачка ада“ и парк природе „Поњавица“. Како би се олакшало кретање посетилаца, биће доступан и рент-а-бике сервис, који се реализује уз подршку удружења Connecting из Панчева.

Манифестација се одржава у склопу пројекта „Пошумљавање: пут до простора за младе“, који је финансиран кроз програм „Млади су закон“ Министарства омладине и спорта, преко Ресурс центра Центар за грађанско деловање, а са циљем уређења неискоришћених јавних простора за одржавање концерата и ђ наступа. Пројекат су подржали и МЗ Старчево, ЈКП „Хигијена“ Панчево и ЈП „Србијашуме“.

Акција пошумљавања у Старчеву ће бити увод у еколошко-музичку манифестацију „RING THE ALARM“.

Прва у низу омладинских волонтерских акција пошумљавања одржаће се у насељу Старчево у суботу, 16. септембра, од 10 часова, када ће у сарадњи са локалним еколошким, извиђачким и пчеларским удружењима, бити засађено првих сто од више стотина планираних садница дрвећа и медоносног жбуња. Акција ће се реализовати на јавној површини у близини агроцентра „Волођа“, на месту некадашње дивље депоније.

Ова иницијатива се реализује уз подршку МЗ Старчево, која је поред локације за пошумљавање обезбедила и подршку стручњака из области шумарства. Део је пројекта „Пошумљавање: пут до простора за младе“, чији је дугорочни циљ уређење јавних простора у приобаљу Дунава низводно од Панчева и Београда, за потребе одржавања културних манифестација, камповање и рекреацију. С обзиром да је недостатак звучне заштите највећа препрека за одржавање концерата, кроз пројекат ће се на овај проблем одговорити на веома практичан начин, пошумљавањем бројних неискоришћених и запуштених јавних површина.

Учествоваће 20 волонтера из Панчева, Београда и Смедерева, који ће након пошумљавања на левој обали Дунава, стечено искуство и знање пренети у Винчу и Београд. Акције ће се наставити наредних недеља, када ће уз стручну помоћ јавних предузећа бити реализована и волонтерска акција пошумљавања приобаља реке Болечице, најзагађенијег водотока Београда.

Attachments