Почиње пројекат „Пошумљавање: пут до простора за младе“

Пројектом „Пошумљавање: пут до простора за младе“, који спроводи Удружење несврстаних уметника из Винче, уз подршку програма “Млади су закон” и Министарства омладине и спорта, преко Ресурс центра Центар за грађанско деловање, желе се покренути волонтерске акције чишћења и пошумљавања јавних зелених површина на територији Винче, Старчева и Иванова, са циљем да се одговори на изазове локалне заједнице, као што су загађење природе, недостатак уређених јавних простора за одржавање културних манифестација намењених младима. Током реализације пројекта, учеснике очекују волонтерске акције чишћења обала Дунава и Болечице, едукативне радионице, камповање, дружење и музички програм.

✿ ВИШЕ ДРВЕЋА, ВИШЕ МУЗИКЕ

С обзиром да тренутно нема довољно дрвећа око јавних зелених површина које би служило као ефикасна звучна изолација, у насељу Винча није могуће одржавање културних манифестација на већини јавних површина. То је био разлог због кога је једини омладински културни центар у овом делу Београда, АКЦ “Егзопростор”, био приморан да прекине одржавање концерата на ушчу реке Болечице у Дунав. Стога ће се кроз пошумљавање ових јавних зелених површина у Винчи обезбедити услови за одржавање културних дешавања у будућности.

У склопу пројекта биће одржан Фестивал екологије, DIY („уради сам“) и урбане културе „Ring the Alarm“, у организацији Аутономног културног центра “Егзопростор“ из Винче. Фестивал ће трајати од 29. септембра до 1. октобра и ове године ће бити у знаку пошумљавања обале Дунава, с обзиром да су прошле године добро раздрмали Винчу са 10,000 w урбане културе, и закључили да је за одржавање културних манифестација овог типа потребно много више природне звучне заштите, односно дрвећа.

Фестивал се ове године одржава на новој локацији, преко пута Винче, у атару јужног Баната, у близини баре Хагла, 7 км југозападно од Старчева, тј. 1.5 км од Винче. За посетиоце ће бити организован превоз од центра Београда и Панчева, док ће бити доступан и превоз скелом од Винче до места одржавања манифестације.

На фестивалу посетиоце очекује пространа ливада и густа шума на обали реке Дунав. Простор је идеалан за камповање, вожњу бицикла и друге активности у природи, а пре свега за добар drum n bass, dub, reggae, dancehall и hip hop звук. На фестивалу ће наступити велики број домаћих drum n bass, breakbeat, hip hop и reggae, dancehall уметника из целе Србије. Више о фестивалу можете погледати овде.

✿ ПРЕЂИМО ПРЕКО РЕКЕ

Идеја пројекта је и да се мотивишу млади људи да искористе оближње пошумљене јавне површине на другој обали Дунава, у јужном делу Баната, за одржавање концерата, излете, камповање, шетњу или вожњу бицикла. Повезаност Винче и Старчева, као и Ритопека и Иванова речним путем, омогућује да се пројекат спроведе на левој и десној обали Дунава.

✿ СПАСИМО УГРОЖЕНЕ ВРСТЕ

Током септембра и октобра биће засађено 500 садница угрожених биљних врста, као што су храст, црни бор, копривић и друге врсте. У исто време ће се готово 100 волонтера ангажовати на уклањању дивљих депонија, које у значајној мери угрожавају локалну животну средину.

✿ УПОЗНАЈМО НОВА МЕСТА И ЉУДЕ

Међу локацијама обухваћених пројектом су обала реке Болечице, обала реке Дунав, шумско земљиште у Винчи, као и специјални резерват природе „Ивановачка ада“, природна целина „Винчанска бара“ и бара Хагла. У пројекту учествују млади из Смедерева, Београда, Крушевца, Ниша, Новог Сада, Суботице, Гњилана, Приштине и других градова.

Пројекат се реализује кроз програм „Млади су закон – Јужнобанатски и Београдски округ“, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта.Attachments