Почео „Млади су закон“ пројекат „Рачунајте на нас“

Чланови и волонтери удружења „Београдски центар за особе са инвалидитетом“ почели су са реализацијом пројекта „Рачунајте на нас“, подржаног од стране Министарства омладине и спорта, кроз програм „Млади су закон“, преко Ресурс центра Центар за грађанско деловање.

Деца глувих и наглувих родитеља у Обреновца сусрећу се са изазовима у савладавању школског градива. Разлози су немогућност родитеља, да због инвалидности, дају адекватан допринос и подршку у савладавању градива и отежана међусобна комуникација, али и комуникација родитеља са учитељима и наставницима.

Волонтери „Београдског центра за особе са инвалидитетом“ желе да помогну и у оквиру пројекта омогуће додатни рад и подршку са елементима вршњачке едукације. Током реализације пројекта биће пружена помоћ и подршка за 15 деце школског узраста из породица глувих и наглувих родитеља. Волонтери су добро савладали знаковни језик кроз радионице у оквиру програмских активности удружења, гроз активно учешће и глуму у двојезичним позоришним представама на говорном и знаковном језику. То им омогућује и бољу комуникацију са глувим родитељима него што је имају наставници, који не знају знаковни језик. Млади волонтери ће кроз радионице, вршњачку едукацију, вежбе и образовне модуле сваког викенда током три месеца радити са ученицима из породица глувих у оквиру школских предмета који су им најзахтевнији и представљају највећи изазов.

Током реализације пројекта планирано је и активно учешће и присуство културним манифестацијама и догађајима у Спортско-културном центру „Обреновац“ и библиотеци „Влада Аксентијевић“, као и учешће на турнирима нетакмичарског карактера у стоном тенису, фудбалу и шаху.

Прве активности на пројекту обухватиле су прикупљање информација о статусу ученика и њиховог успеха у матичној школи, откривању основних потешкоћа у учењу, као и наставних предмета који им задају највише потешкоћа. Обављени су и разговори са родитељима деце, који су пружили подршку волонтерима.

Attachments

Related Post

thumbnail
hover

Почетак пројекта „Недеља спорта“ у Лозници

Пројекат „Недеља спорта“ се реализује у оквиру програма „Млади су з...

thumbnail
hover

Садња дрвећа у оквиру пројекта „ЕкоЏеп“

У оквиру пројекта „ЕкоЏеп“ организован је дан садње дрвећа у новом нас...

thumbnail
hover

Прослављамо заједно 5. децембар Међународни дан...

Ове године заједнички прослављамо највећи волонтерски празник: 5. децембар, ...

Leave us a comment