Почео „Млади су закон“ пројекат „Рачунајте на нас“

Чланови и волонтери удружења „Београдски центар за особе са инвалидитетом“ почели су са реализацијом пројекта „Рачунајте на нас“, подржаног од стране Министарства омладине и спорта, кроз програм „Млади су закон“, преко Ресурс центра Центар за грађанско деловање.

Деца глувих и наглувих родитеља у Обреновца сусрећу се са изазовима у савладавању школског градива. Разлози су немогућност родитеља, да због инвалидности, дају адекватан допринос и подршку у савладавању градива и отежана међусобна комуникација, али и комуникација родитеља са учитељима и наставницима.

Волонтери „Београдског центра за особе са инвалидитетом“ желе да помогну и у оквиру пројекта омогуће додатни рад и подршку са елементима вршњачке едукације. Током реализације пројекта биће пружена помоћ и подршка за 15 деце школског узраста из породица глувих и наглувих родитеља. Волонтери су добро савладали знаковни језик кроз радионице у оквиру програмских активности удружења, гроз активно учешће и глуму у двојезичним позоришним представама на говорном и знаковном језику. То им омогућује и бољу комуникацију са глувим родитељима него што је имају наставници, који не знају знаковни језик. Млади волонтери ће кроз радионице, вршњачку едукацију, вежбе и образовне модуле сваког викенда током три месеца радити са ученицима из породица глувих у оквиру школских предмета који су им најзахтевнији и представљају највећи изазов.

Током реализације пројекта планирано је и активно учешће и присуство културним манифестацијама и догађајима у Спортско-културном центру „Обреновац“ и библиотеци „Влада Аксентијевић“, као и учешће на турнирима нетакмичарског карактера у стоном тенису, фудбалу и шаху.

Прве активности на пројекту обухватиле су прикупљање информација о статусу ученика и њиховог успеха у матичној школи, откривању основних потешкоћа у учењу, као и наставних предмета који им задају највише потешкоћа. Обављени су и разговори са родитељима деце, који су пружили подршку волонтерима.

Attachments

Related Post

thumbnail
hover

Ликовна изложба „Две четкице“ 25. фебруара...

Неформална омладинска група „Хајде да…“ организује 25. фебруара у 20.00 часов...

thumbnail
hover

Наставак активности на пројекту „Активирај се...

Еколошка секција ТШ „Сава Мунћан“ из Беле Цркве добила је подршку Министар...

thumbnail
hover

Завршен пројекат „Различито смо исти!“

Омладински волонтерски пројекат „Различито смо исти!“ је успешно реализов...

Leave us a comment