Одржан „RING THE ALARM“ фестивал у оквиру пројекта „Пошумљавање: пут до простора за младе“

Друго издање „RING THE ALARM“ – фестивала екологије, DIY и урбане културе одржано је од 29. септембра до 1. октобра на Дунавском насипу у близини Старчева. Овогодишње издање фестивала „уради сам“ и урбане културе, у организацији Удружења несврстаних уметника, било је у знаку пошумљавања јавних зелених површина, па је тако манифестација поред музичког добила и еколошки карактер.

„RING THE ALARM“ је ове године окупио преко 27 истакнутих, али и неафирмисаних reggae, hip hop и drum’n’bass уметника из 11 градова Србије, који су кроз радионице, диџеј и лајв наступе покушали да скрену пажњу јавности на бројне еколошке проблеме који погађају приобаље Дунава, низводно од Београда и Панчева.

Међу извођачима су били Немања „Coyote“ Којић, Тјамил (Ниш), Little Miss Vandal (Ниш), Shiny D (Ниш), Jahmessenjah (Горњи Милановац), Banzae (Нови Сад), Unity Sound (Суботица), Kick Kong (Зајечар), Шифра Ф, King Calypso (Лазаревац), Ital Vision, Seven, Baza, Forti, Crossroad25 (Београд), Хип хоп радионица (Панчево), и многи други.

Организатори су успели да савладају највећи организациони изазов до сада, и чули су се чак 5 км даље. Оно што је сигурно јесте да су покренули локалне заједнице са две обале реке Дунав, у смеру развоја културне понуде у том делу Србије. Захваљујући  „RING THE ALARM“-у, Винча, Иваново и Старчево ближи су него икада, док млади напокон имају свој простор за одржавање концерата.

Манифестација је одржана у склопу пројекта „Пошумљавање: пут до простора за младе“, који је финансиран кроз програм „Млади су закон“ Министарства омладине и спорта, преко Ресурс центра Центар за грађанско деловање, а са циљем уређења неискоришћених јавних простора за одржавање концерата и других наступа. Пројекат су подржали и МЗ Старчево, ЈКП „Хигијена“ Панчево и ЈП „Србијашуме“.

У оквиру пројекта реализовано је неколико омладинских волонтерских акција пошумљавања, у оквиру којих су волонтери у сарадњи са локалним еколошким, извиђачким и пчеларским удружењима, засадили неколико стотина садница дрвећа и медоносног жбуња.

Ова иницијатива била је део пројекта „Пошумљавање: пут до простора за младе“, чији је дугорочни циљ уређење јавних простора у приобаљу Дунава низводно од Панчева и Београда, за потребе одржавања културних манифестација, камповање и рекреацију. С обзиром да је недостатак звучне заштите највећа препрека за одржавање концерата, кроз пројекат је на овај проблем одговорено на веома практичан начин, пошумљавањем бројних неискоришћених и запуштених јавних површина.

Attachments

Related Post

thumbnail
hover

Изложба „Хероине Великог рата“ у Електротехничкој...

Ученици првог разреда Електротехничке школе „Раде Кончар“, чланови истори...

thumbnail
hover

Завршен „Млади су закон“ пројекат „Упознај...

Млади из друштвено осетљивих група често нису у могућности да квалитетно пр...

thumbnail
hover

У току реализација пројекта „Књигоскоп –...

Читалачки клуб за тинејџере Мрежа Б.О.О.К. одржао је прве две београдске пром...

Leave us a comment