Изложба “Други у Великом рату”

Већина младих, пре свега средњошколаца, нема пуно прилике да се сусретене са изложбама. Изложбе често нису намењене млађим генерацијама, ни начином на који се презентују, ни темама које обрађују. Такође, на први поглед се чини да  младима  нису интересантне  теме из историјом, културне прошлости нашег народа. Управо на овај проблем покушали су да одговоре млади из Јагодине окупљени у неформалну групу СОКО. Осмислили су пројекат који има за циљ да младима представи значајан јубилеј – стогодишњицу Првог светског рата – истичући улогу важних али мање познатих учесника у рату.

Овим путем млади имају прилику да се на један другачији начин упознају са националном прошлошћу кроз истицање заслужних појединаца, личних животних и породичних прича. Такође, истиче се улога жена, пре свега као хуманитарних радница али и као бораца. Намера волонтера је да упознају младе и са онима који су делили добро и зло са српским народом у току Првог светског рата, а нису до сада добили довољно пажње. То су пре свега грађани који су били друге националности али су делили свакодневницу, поразе и победе са српским народом. Пре свега то су Роми, Јевреји и Јермени, који су били део српског друштва почетком 20. века али и странци који су се прикључили српској војсци, као што су нпр. поједини Британци и Французи.

До сада су организоване изложбе у неколико средњих и основних школа у Јагодини, трибина на тему “Жене у Великом рату”, две едукације (отворени час)  за ученике, а изложба се ускоро сели на Педагошки факултет где ће бити представљена студентима.

Attachments

Related Post

thumbnail
hover

Изложба „Хероине Великог рата“ у Електротехничкој...

Ученици првог разреда Електротехничке школе „Раде Кончар“, чланови истори...

thumbnail
hover

Завршен „Млади су закон“ пројекат „Упознај...

Млади из друштвено осетљивих група често нису у могућности да квалитетно пр...

thumbnail
hover

У току реализација пројекта „Књигоскоп –...

Читалачки клуб за тинејџере Мрежа Б.О.О.К. одржао је прве две београдске пром...

Leave us a comment