Активности на пројекту „UNDERГРАД“

Неформална група Урбани истраживачи – Urbex, уз подршку Министарства омладине и спорта, преко програма „Млади су закон“, а преко Ресурс центра Центар за грађанско деловање, реализује пројекат „UNDERГРАД“.

Група Урбани истраживачи – Urbex се бави истраживањем Београда, конкретно напуштених подземних простора и индустријских објеката. Овакав начин истраживања напуштених простора представља одговор генерације на модерни начин живота који запоставља трагове из претходних периода и покушај да им се врати или да нови живот. У питању је одговор на носталгију према индустријском периоду и покушај да се, кроз омладински активизам, покаже да нису споменици само у парковима.

Циљ пројекта „UNDERГРАД“ је евидентирање, истраживање, документовање и презентација поџемних објеката који се налазе на територији града Београда, као и подстицање младих на размишљање и буђење инспирације за истраживање.

Ширење и изградња Београда у модерном добу резултира нестајањем старих објеката индустријског наслеђа града, као и простора који се налазе испод земље. Према неким тврдњама тих простора има на хиљаде квадрата, а сада су подложни континуираном девастирању узрокованим небригом. Циљ пројекта је да укаже на вредност ових објеката, на њихову корисну улогу коју могу имати у животу младих, као и да подстакну младе из локалних средина, поготово приградских општина, да се активније укључе и мотивишу на активности сређивања простора.

Пројекат „UNDERГРАД“ треба да ревитализује напуштено културно-историјско наслеђе Београда, с перспективом његовог стављања у намену кроз обнову и коришћење за образовне, културне и забавне активности младих.

У склопу пројекта отворена је изложба и одржано предавање у Кафићу „Номад“ на Дорћолу у периоду од 1. до 5. септембра. Локал „Номад“ омиљено је састајалиште младих. Млађа генерација Београђана и велики број туриста свакодневно посећује ово место. Такође, одржана је изложба и предавање у „Галерији 73“ у трајању од 21. до 29. септембра. Овој изложби и предавању присуствовали су и ђаци XIII београдске гимназије. У општини Савски Венац је 28. септембра одржано предавање са пратећом изложбом. У Свечаној сали општине Земун 2. октобра је одржано предавање ком су присуствовали бројни посетиоци, а међу њима и ђаци Земунске гимназије.

Од активности на терену документована су два нова објекта, простори испод Виле Вукојчић и нови лагум у Земуну.

Related Post

thumbnail
hover

Изложба „Хероине Великог рата“ у Електротехничкој...

Ученици првог разреда Електротехничке школе „Раде Кончар“, чланови истори...

thumbnail
hover

Завршен „Млади су закон“ пројекат „Упознај...

Млади из друштвено осетљивих група често нису у могућности да квалитетно пр...

thumbnail
hover

У току реализација пројекта „Књигоскоп –...

Читалачки клуб за тинејџере Мрежа Б.О.О.К. одржао је прве две београдске пром...

Leave us a comment