Пројекат Удружења “Шта хоћеш“ – Драгуцин повратак “Бившим стварима“

Удружења “Шта хоћеш“ из Обреновца је у току реализације пројекта “Бивше ствари (Драгуцин блуз)“, подржаног од стране Министарства омладине и спорта, кроз програм “Млади су закон“, а преко Ресурс центра Центар за грађанско деловање, снимило песму “Поплава“ на обали реке Колубаре, која је први видео сингл пројекта “Бивше ствари“, заснованог на стваралаштву Драгана Бабића Драгуце, кантаутора и књижевника.

На бујичној реци Колубари, која уме да изненади поплавом, четири музичара различитих генерација изводе песму у најбољој традицији протестних и лирских песама шездесетих година, са призвуцима кантрија. Тамо где је нестала наша кантауторска сцена у расцепу времена, распаду државе и настанку владавине крајње себичног материјализма, у коме озбиљна лирика “смара“, одатле ова песма почиње. “Као машина за прање крви…“ пева аутор, док јавност запљускују звуци крајњих простота, естетике бездушне површности и владавине мелодраме. Да ли нам недостаје садржаја?

Шира јавност памти Драгуцу као лика из култног филма “Тајванска канаста“ и његов сонг “Дно“, који је потцртао темат филма. Нешто старији памте га и као акустичног кантаутора који је наступао са Љубом Нинковићем, са којим је водио и ноћни програм Радија 202, али и као аутора сонгова за емисију РТС-а “Петком у 22″. Нешто млађи га памте као сценаристу серије за децу “Мој ујак“, али и као аутора неколико књига за децу и младе које су имале велики успех, од којих је последња “Риболике приче и прибор“ угледала светлост дана захваљујући издавачу Кретивни центар на Сајму књига ове године. Али већ годинама није се појавио на музичкој сцени.

Пројекат симболичног назива “Бивше ствари“, по једној од песама овога кантаутора, заснован је на идеји интергенерацијске сарадње и солидарности у уметности. Јер је музичка сцена, или управо шире културна, изгубила управо ту основну врлину – да су старији ту да помогну младима и обрнуто. Можда је то последица ивице преживљавања, али је то танко оправдање за све генерације.

Удружење “Шта хоћеш“ је у овом пројекту довело у интеракцију са једним од ветерана наше музичке сцене младе музичаре и певаче различитих жанрова. Снимљено је неколико Драгуциних песама акустично и уживо које ће у идућем периоду бити представљене јавности.

По речима Драгана Бабића: “Изненађујуће блесаво сјајна пловидба. Прво изненађење је реакција ових младих људи, музичара, на моје песме, изгледа да им се допало, да разумеју емоцију коју носе. Сви су унели нешто ново, и сам сам чуо песме као свеже и другачије захваљујући њима, поред овога мога пукнутог гласа на који никако да се навикнем. Посебно бих истакао допринос Владе Лешића, музичког продуцента, чији слух и схватање музике је некако заокружило на моје задовољство звук песама. Онда је ту била филмска екипа опет састављена од правих вукова, људи који креирају у ходу и на дах, али са јасном визијом целине и организацијом. Драго ми је да сам опет узео гитару у руке.“

Песму можете послушати овде.

Песма “Поплава“ снимљена је уживо на обали реке Колубаре, а извели су је:
– Драган Бабић Драгуца – аутор, вокал, гитара;
– Сергеј Соколов – гитара;
– Наталија Лазић – пратећи вокал;
– Небојша Ристић – бас гитара.
Текст и музика: Драган Бабић
Аранжман: Владимир Лешић и Сергеј Соколов
Дизајн звука: Владимир Лешић
Директор фотографије, колоринг: Часлав Петровић
Сниматељ: Марко Ристић
Дизајн графике: Зоран Мујбеговић
Редитељ, монтажер: Растко Шејић

Attachments

Related Post

thumbnail
hover

Изложба „Хероине Великог рата“ у Електротехничкој...

Ученици првог разреда Електротехничке школе „Раде Кончар“, чланови истори...

thumbnail
hover

Завршен „Млади су закон“ пројекат „Упознај...

Млади из друштвено осетљивих група често нису у могућности да квалитетно пр...

thumbnail
hover

У току реализација пројекта „Књигоскоп –...

Читалачки клуб за тинејџере Мрежа Б.О.О.К. одржао је прве две београдске пром...

Leave us a comment