Отворен конкурс за подршку локалних волонтерских иницијатива младих активиста – омладински волонтерски пројекти кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН > рок: 4. октобар 2018.

Ове јесени и зиме и ти можеш кроз програм „Млади су закон“ да се са својим другарима организујеш и да урадиш нешто корисно у свом месту – отворен је конкурс за финансирање и подршку идеја младих активиста (од 15 до 30 година), кроз који ће се до марта 2019. подржати минимум 88 омладинских волонтерских пројеката широм Србије у износу од 30.000 до 100.000 динара по пројекту, а укупно са чак 6.6 милиона динара!

Конкурс спроводи 11 Ресурс центара, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, већ девету годину за редом.Више о конкурсу за округ у ком живите погледајте на линковима Ресурс центара:

1. Западнобачки, Јужнобачки и Сремски округ – Сомборски едукативни центар, Сомбор
2. Средњебанатски, Севернобачки и Севернобанатски округ – Центар за развој демократског друштва „Europolis “, Нови Сад
3. Јужнобанатски и Београдски округ – Центар за грађанско деловање, Обреновац
4. Браничевски и Подунавски округ – Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац
5. Борски и Зајечарски округ – Одред Извиђача Ђорђе Симеоновић, Зајечар
6. Шумадијски и Поморавски округ – Удружење грађана за социјални развој „Сунце“, Крагујевац
7. Мачвански и Колубарски округ – Удружење грађана “Светионик”, Лозница
8. Златиборски и Моравички округ – Удружење за друштвени развој младих „Интерактив“, Крагујевац
9. Јабланички и Пчињски округ – Удружење „Народни парламент“, Лесковац
10. Пиротски и Нишавски округ – Центар за развој грађанског друштва “Protecta”, Ниш
11. Рашки округ и територија Косова и Метохије – Центар за развојну политику и сарадњу, Нови Пазар

Шта све можете да радите:

• учествујте у уређењу јавних простора у којима млади проводе слободно време или других простора од јавног интереса и/или организујте активности за локалну заједницу, а нарочито за младе у тим просторима (на пример можете организовати акцију чишћења и реновирања простора, али и организовати различите културне догађаје: изложбе, представе и слично)
• учествујте у акцијама заштите животне средине; Ове активности могу бити кампање за скретање пажње на уочени проблем, промотивне акције чишћења и уређења јавних површина (паркова, заштићених природних добара у сарадњи са њиховим управљачима и др), едукације о заштити животне средине (на пример о рециклажи, рационалном трошењу енергије, загађењу, одрживом транспорту, климатским променама и др), или друге активности за које сматрате да постоје као потреба у вашој заједници.
• промовишите међугенерацијску сарадњу; ваше активности не морају да буду само „млади за младе“ – на пример, активности које ви као омладинско удружење или неформална група младих организујете могу да укључе и млађе, односно старије од вас (мање или више од 15-30 година). На пример, можете радити разне радионице са претшколцима, али и ангажовати родитеље да преносе своја знања вашим вршњацима, као и да ви научите баке и деке како да користе компјутер.
промовишите разумевање, толеранцију и једнаке шансе за све младе; у вашим активностима треба се водити овим принципима и нека ваше активности буду отворене за све; потрудите се да укључите једнак број мушких и женских учесника; немојте дискриминисати младе са тешкоћама (у развоју, са физичким сметњама, из малих и теже доступних средина, и сл), из различитих мањинских и етничких група и различите сексуалне оријентације.
промовишете здраве и безбедне стилове живота; на пример: активности у природи, кампање против злоупотребе алкохола, дувана и психоактивних супстанци, кампање о репродуктивном здрављу, о безбедности на интернету, у саобраћају, о превенцији вршњачког насиља и слично, едукативне радионице на те или друге теме које сматрате од значаја за младе из вашег места.
Организујете ИKТ едукацију (ИKТ – информационе и комуникационе технологије), усмерене ка вашим вршњацима али и према старијим грађанима ваше заједнице: на пример коришћење интернета, различитих програма, друштвених мрежа и сервиса.
промовишете солидарност и хуманост нарочито према мигрантима, социјално угроженим групама, особама са инвалидитетом, старим лицима и другим групама. На пример, уколико у вашем месту има људи из других земаља погођених скорашњом избегличком кризом, размислите које су њихове потребе и како ви на њих можете да одговорите, или их, једноставно, укључите у своје планиране активности.
• или имате нове, креативне и иновативне идеје за побољшање живота у вашој заједници.

Ево како изгледа календар:

21. септембар – отворен конкурс
4. октобар – рок за предају идеја твом Ресурс центру (ове године има 11 Ресурс центара, који су задужени за различите округе; идеју за твој пројекат ћеш послати Ресурс центру задуженом за твој округ; кад кажемо „твој“, мислимо на пројекат који је развила група од минимум 5 младих људи oд 15 до 30 година, међу којима се један издваја као званичан координатор, тј- представник групе; нијее неопходно да будете у некој оорганизацији (онда се зоовете „неформална група“), али можете се пријавити и као регистровано удружење младих.
8. октобар – Ресурс центри одлучују које ће идеје подржати и од тада сте са њима у интензивном контакту до 25. октобра, како бисте идеју боље разрадили и написали пројекат
29. октобар – Ресурс центри бирају најбољих минимум 88 пројеката (сваки Ресурс центар има могућност да подржи минимум 8 пројеката)
29. октобар 2018 – најранији почетак реализације ваших пројеката (проверите код вашег Ресурс центра до када ваши пројекти могу најкасније да се заврше; индикативни крај пројеката је период јануар-март 2019. године)
2 недеље након завршеног пројекта – пишете извештај о томе шта сте радили, колико је било успешно и колико сте задоволјни резултатом

И, за крај, како да се пријавите:

Корак 1: Пронађите Ресурс центар који покрива ваш округ
Корак 2: погледајте позив за ОВП идеје на њиховом сајту, преузмите образац за писање предлога идеје
Корак 3: Позовите их или свратите до њих, да вам помогну да представите вашу идеју на најбољи начин; овај корак није обавезан али вам може значити
Корак 4: пошаљите образац на мејл који су оставили у позиву или поштом на њихову адресу најкасније до 4. октобра 2018. године

Attachments

Related Post

thumbnail
hover

Завршен „Млади су закон“ пројекат „Упознај...

Млади из друштвено осетљивих група често нису у могућности да квалитетно пр...

thumbnail
hover

У току реализација пројекта „Књигоскоп –...

Читалачки клуб за тинејџере Мрежа Б.О.О.К. одржао је прве две београдске пром...

thumbnail
hover

Завршен пројекат Црвеног крста Ковин „Квака...

Црвени крст Ковин завршио је реализацију пројекта „Квака 22“, подржаног од с...

Leave us a comment