Отворен конкурс за подршку локалних волонтерских иницијатива младих активиста – омладински волонтерски пројекти кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН > рок: 4. октобар 2018.

Ове јесени и зиме и ти можеш кроз програм „Млади су закон“ да се са својим другарима организујеш и да урадиш нешто корисно у свом месту – отворен је конкурс за финансирање и подршку идеја младих активиста (од 15 до 30 година), кроз који ће се до марта 2019. подржати минимум 88 омладинских волонтерских пројеката широм Србије у износу од 30.000 до 100.000 динара по пројекту, а укупно са чак 6.6 милиона динара!

Конкурс спроводи 11 Ресурс центара, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, већ девету годину за редом.Више о конкурсу за округ у ком живите погледајте на линковима Ресурс центара:

1. Западнобачки, Јужнобачки и Сремски округ – Сомборски едукативни центар, Сомбор
2. Средњебанатски, Севернобачки и Севернобанатски округ – Центар за развој демократског друштва „Europolis “, Нови Сад
3. Јужнобанатски и Београдски округ – Центар за грађанско деловање, Обреновац
4. Браничевски и Подунавски округ – Омладина ЈАЗАС-а Пожаревац
5. Борски и Зајечарски округ – Одред Извиђача Ђорђе Симеоновић, Зајечар
6. Шумадијски и Поморавски округ – Удружење грађана за социјални развој „Сунце“, Крагујевац
7. Мачвански и Колубарски округ – Удружење грађана “Светионик”, Лозница
8. Златиборски и Моравички округ – Удружење за друштвени развој младих „Интерактив“, Крагујевац
9. Јабланички и Пчињски округ – Удружење „Народни парламент“, Лесковац
10. Пиротски и Нишавски округ – Центар за развој грађанског друштва “Protecta”, Ниш
11. Рашки округ и територија Косова и Метохије – Центар за развојну политику и сарадњу, Нови Пазар

Шта све можете да радите:

• учествујте у уређењу јавних простора у којима млади проводе слободно време или других простора од јавног интереса и/или организујте активности за локалну заједницу, а нарочито за младе у тим просторима (на пример можете организовати акцију чишћења и реновирања простора, али и организовати различите културне догађаје: изложбе, представе и слично)
• учествујте у акцијама заштите животне средине; Ове активности могу бити кампање за скретање пажње на уочени проблем, промотивне акције чишћења и уређења јавних површина (паркова, заштићених природних добара у сарадњи са њиховим управљачима и др), едукације о заштити животне средине (на пример о рециклажи, рационалном трошењу енергије, загађењу, одрживом транспорту, климатским променама и др), или друге активности за које сматрате да постоје као потреба у вашој заједници.
• промовишите међугенерацијску сарадњу; ваше активности не морају да буду само „млади за младе“ – на пример, активности које ви као омладинско удружење или неформална група младих организујете могу да укључе и млађе, односно старије од вас (мање или више од 15-30 година). На пример, можете радити разне радионице са претшколцима, али и ангажовати родитеље да преносе своја знања вашим вршњацима, као и да ви научите баке и деке како да користе компјутер.
промовишите разумевање, толеранцију и једнаке шансе за све младе; у вашим активностима треба се водити овим принципима и нека ваше активности буду отворене за све; потрудите се да укључите једнак број мушких и женских учесника; немојте дискриминисати младе са тешкоћама (у развоју, са физичким сметњама, из малих и теже доступних средина, и сл), из различитих мањинских и етничких група и различите сексуалне оријентације.
промовишете здраве и безбедне стилове живота; на пример: активности у природи, кампање против злоупотребе алкохола, дувана и психоактивних супстанци, кампање о репродуктивном здрављу, о безбедности на интернету, у саобраћају, о превенцији вршњачког насиља и слично, едукативне радионице на те или друге теме које сматрате од значаја за младе из вашег места.
Организујете ИKТ едукацију (ИKТ – информационе и комуникационе технологије), усмерене ка вашим вршњацима али и према старијим грађанима ваше заједнице: на пример коришћење интернета, различитих програма, друштвених мрежа и сервиса.
промовишете солидарност и хуманост нарочито према мигрантима, социјално угроженим групама, особама са инвалидитетом, старим лицима и другим групама. На пример, уколико у вашем месту има људи из других земаља погођених скорашњом избегличком кризом, размислите које су њихове потребе и како ви на њих можете да одговорите, или их, једноставно, укључите у своје планиране активности.
• или имате нове, креативне и иновативне идеје за побољшање живота у вашој заједници.

Ево како изгледа календар:

21. септембар – отворен конкурс
4. октобар – рок за предају идеја твом Ресурс центру (ове године има 11 Ресурс центара, који су задужени за различите округе; идеју за твој пројекат ћеш послати Ресурс центру задуженом за твој округ; кад кажемо „твој“, мислимо на пројекат који је развила група од минимум 5 младих људи oд 15 до 30 година, међу којима се један издваја као званичан координатор, тј- представник групе; нијее неопходно да будете у некој оорганизацији (онда се зоовете „неформална група“), али можете се пријавити и као регистровано удружење младих.
8. октобар – Ресурс центри одлучују које ће идеје подржати и од тада сте са њима у интензивном контакту до 25. октобра, како бисте идеју боље разрадили и написали пројекат
29. октобар – Ресурс центри бирају најбољих минимум 88 пројеката (сваки Ресурс центар има могућност да подржи минимум 8 пројеката)
29. октобар 2018 – најранији почетак реализације ваших пројеката (проверите код вашег Ресурс центра до када ваши пројекти могу најкасније да се заврше; индикативни крај пројеката је период јануар-март 2019. године)
2 недеље након завршеног пројекта – пишете извештај о томе шта сте радили, колико је било успешно и колико сте задоволјни резултатом

И, за крај, како да се пријавите:

Корак 1: Пронађите Ресурс центар који покрива ваш округ
Корак 2: погледајте позив за ОВП идеје на њиховом сајту, преузмите образац за писање предлога идеје
Корак 3: Позовите их или свратите до њих, да вам помогну да представите вашу идеју на најбољи начин; овај корак није обавезан али вам може значити
Корак 4: пошаљите образац на мејл који су оставили у позиву или поштом на њихову адресу најкасније до 4. октобра 2018. године

Attachments

Related Post

thumbnail
hover

Изложба „Хероине Великог рата“ у Електротехничкој...

Ученици првог разреда Електротехничке школе „Раде Кончар“, чланови истори...

thumbnail
hover

Завршен „Млади су закон“ пројекат „Упознај...

Млади из друштвено осетљивих група често нису у могућности да квалитетно пр...

thumbnail
hover

У току реализација пројекта „Књигоскоп –...

Читалачки клуб за тинејџере Мрежа Б.О.О.К. одржао је прве две београдске пром...

Leave us a comment